Bunuri Comune / Bunuri Proprii: General

09 Noiembrie 2009

Bunuri Comune / Bunuri Proprii: General

Legislatia romana prevede faptul ca bunurile dobandite in timpul casatoriei, de oricare din soti, sunt – de la data dobandirii lor – bunuri comune ale sotilor.

Aceasta solutie presupune ca ambii soti au avut o contributie la aceasta dobandire. Contributia poate fi directa, prin munca sau mijloace comune, sau indirecta, prin economisirea unor mijloace comune – este cazul muncii depusa in gospodarie sau pentru cresterea copiilor.

Bunurile sunt considerate a fi comune chiar daca numai unul din soti a contribuit efectiv la acea dobandire. Insa, in cazul unui partaj, prin verificarea contributiei efective a fiecarui sot, urmeaza a se decide felul in care vor fi impartite bunurile comune.

In plus, un bun devine comun indiferent daca in actul de achizitie au fost trecuti ambii soti sau numai unul.

Legislatia prevede si existenta unor bunuri care, desi dobandite in timpul casatoriei, sunt bunuri proprii ale fiecarui sot. Si acestea se prezuma a fi bunuri comune pana la definitivarea procesului de partaj.

Surse: C. fam.
Foto: photoxpress

*email-ul nu va fi public

Articole similare

Bunuri proprii: Care sunt bunurile proprii?

27 Noiembrie 2009

Bunuri proprii: Care sunt bunurile proprii?
Legislatia romana prevede ca unele bunuri ale sotilor sunt bunuri proprii ale unuia dintre acestia. Este important de retinut faptul ca bunurile prop...
 
citeste tot articolul comentarii (0)

Bunuri comune: Notiunea

27 Noiembrie 2009

Bunuri comune: Notiunea
Legislatia romana prevede faptul ca bunurile devin comune daca sunt dobandite in timpul casatoriei. Din acest motiv, notiunea “in timpul casator...
 
citeste tot articolul comentarii (0)
Urmatorul articol