Bunuri comune: Notiunea

27 Noiembrie 2009

Bunuri comune: Notiunea

Legislatia romana prevede faptul ca bunurile devin comune daca sunt dobandite in timpul casatoriei. Din acest motiv, notiunea “in timpul casatoriei” are un rol foarte important.

Notiunea “in timpul casatoriei” se refera, in primul rand, la calitatea dobanditorului, si anume aceea de sot. Astfel, bunurile sunt comune, indiferent daca in actul de dobandire figureaza numai unul sau ambii soti.

O persoana are calitatea de sot incepand cu data incheierii casatoriei si pana la data desfecerii casatoriei prin divort – asadar pana la data ramanerii definitive si irevocabile a hotararii prin care se dispune desfacerea casatoriei – sau pana la data incetarii casatoriei, de exemplu prin moartea unuia din soti.

Momentul incheierii casatoriei este acela in care delegatul de stare civila constata existenta consimtamantului viitorilor soti si ii declara casatoriti.

Incetarea casatoriei produce efecte asupra bunurilor fie din momentul constatarii fizice a decesului unuia din soti, fie la data stabilita prin hotararea judecatoreasca in care unul din soti a fost declarat mort. In acest ultim caz, insa, daca sotul declarat mort este, in realitate, in viata si obtine anularea hotararii declarative de moarte, comunitatea de bunuri nu a incetat sa existe, astfel incat toate bunurile dobandite de celalalt sot dupa data stabilita a mortii se prezuma a fi comune.

O situatie aparte fata de cele prezentate este cea in care casatoria inceteaza prin nulitate sau anulare. In aceste cazuri, casatoria este desfiintata cu efect retroactiv, astfel incat niciunul din bunurile sotilor nu se mai prezuma a fi comun. Totusi, daca ambii soti au fost de buna-credinta la incheierea casatoriei, comunitatea de bunuri se considera ca a existat.

Surse: C. fam.
Foto: morguefile

*email-ul nu va fi public

Articole similare

Bunuri proprii: Care sunt bunurile proprii?

27 Noiembrie 2009

Bunuri proprii: Care sunt bunurile proprii?
Legislatia romana prevede ca unele bunuri ale sotilor sunt bunuri proprii ale unuia dintre acestia. Este important de retinut faptul ca bunurile prop...
 
citeste tot articolul comentarii (0)

Bunuri Comune / Bunuri Proprii: General

09 Noiembrie 2009

Bunuri Comune / Bunuri Proprii: General
Legislatia romana prevede faptul ca bunurile dobandite in timpul casatoriei, de oricare din soti, sunt – de la data dobandirii lor – bunur...
 
citeste tot articolul comentarii (0)
Articolul precedentUrmatorul articol