Divort din motive temeinice: Cand este o boala motiv de divort

23 Octombrie 2009

Divort din motive temeinice: Cand este o boala motiv de divort

In legislatia romana, starea de sanatate a unuia dintre soti poate constitui un motiv temeinic de divot, in anumite conditii.

Astfel, boala grava incurabila de care sufera unul din soti reprezinta motiv temeinic de divort doar daca:

-          boala nu a fost cunoscuta de catre celalalt sot decat ulterior incheierii casatoriei; si

-          se stabileste ca manifestarile bolii justifica refuzul celuilalt sot de a mai coabita, continuarea casatoriei devenind, astfel, imposibila.

In orice alt caz contrar, precum existenta unei boli grave incurabile sau curabile de care celalalt sot avea cunostinta inainte de incheierea casatoriei sau care nu este de natura a face casnicia imposibil de continuat, starea de sanatate nu constituie un motiv temeinic de divort.

Consecintele altor stari de sanatate grave, precum alienatia mintala cronica sau debilitatea mintala cronica, asupra posibilitatii de continuare a casniciei sunt lasate la aprecierea Instantei de judecata. In astfel de cazuri, chiar sotul bolnav poate solicita divortul.

Daca starea de sanatate a unui sot constituie sau nu motiv temeinic pentru divort se apreciaza de catre Instanta de judecata pe baza probelor administrate.

Surse: art. 38 C. fam.
Foto: morguefile

*email-ul nu va fi public

Articole similare

Divort din motive temeinice: De ce este util un avocat specializat?

27 Noiembrie 2009

Divort din motive temeinice: De ce este util un avocat specializat?
In orice proces de divort, apelarea la serviciile unui avocat specializat este utila in sensul protejarii si respectarii intereselor dvs. Din contra, ...
 
citeste tot articolul comentarii (0)

Divort din motive temeinice: General

19 Octombrie 2009

Divort din motive temeinice: General
Divortul din motive temeinice reprezinta procedura obisnuita pentru desfacerea casatoriei. Divortul din motive temeinice se pronunta de catre Instanta...
 
citeste tot articolul comentarii (0)
Articolul precedentUrmatorul articol