Divort din motive temeinice: Cand este o boala motiv de divort

23 Octombrie 2009

Divort din motive temeinice: Cand este o boala motiv de divort

In legislatia romana, starea de sanatate a unuia dintre soti poate constitui un motiv temeinic de divot, in anumite conditii.

Astfel, boala grava incurabila de care sufera unul din soti reprezinta motiv temeinic de divort doar daca:

-          boala nu a fost cunoscuta de catre celalalt sot decat ulterior incheierii casatoriei; si

-          se stabileste ca manifestarile bolii justifica refuzul celuilalt sot de a mai coabita, continuarea casatoriei devenind, astfel, imposibila.

In orice alt caz contrar, precum existenta unei boli grave incurabile sau curabile de care celalalt sot avea cunostinta inainte de incheierea casatoriei sau care nu este de natura a face casnicia imposibil de continuat, starea de sanatate nu constituie un motiv temeinic de divort.

Consecintele altor stari de sanatate grave, precum alienatia mintala cronica sau debilitatea mintala cronica, asupra posibilitatii de continuare a casniciei sunt lasate la aprecierea Instantei de judecata. In astfel de cazuri, chiar sotul bolnav poate solicita divortul.

Daca starea de sanatate a unui sot constituie sau nu motiv temeinic pentru divort se apreciaza de catre Instanta de judecata pe baza probelor administrate.

Surse: art. 38 C. fam.
Foto: morguefile

*email-ul nu va fi public

Articole similare

Divort din motive temeinice: Rolul avocatului

27 Noiembrie 2009

Divort din motive temeinice: Rolul avocatului
In orice proces de divort, apelarea la serviciile unui avocat specializat este utila in sensul protejarii si respectarii intereselor dvs. In general...
 
citeste tot articolul comentarii (0)

Divort din motive temeinice: Rolul culpei

20 Octombrie 2009

Divort din motive temeinice: Rolul culpei
Divortul din motive temeinice prezinta un avantaj important fata de procedura divortului prin acord si anume acela ca hotararea de divort se pronunta ...
 
citeste tot articolul comentarii (0)
Articolul precedentUrmatorul articol