Divort din motive temeinice: De ce este nevoie de motive temeinice?

21 Octombrie 2009

Divort din motive temeinice: De ce este nevoie de motive temeinice?

Un tip de intrebare des intalnita de catre un avocat specializat in divorturi este urmatoarea:

De ce nu pot sa divortez daca nu il mai iubesc pe sotul meu sau daca acesta nu ma mai iubeste pe mine? De ce este nevoie de motive temeinice pentru a divorta?

Raspunsul pentru aceste intrebari si pentru altele asemanatoare este urmatorul:

Legea romana in materiea dreptului familiei are un dublu rol.

Pe de o parte, legislatia are menirea de a proteja viata privata a indivizilor si dreptul lor de a-si alege, in mod liber, felul in care inteleg sa-si traiasca viata. In acest sens, legea cunoaste admisibilitatea divortului, intrucat a nu admite acest drept al sotilor ar echivala cu reglementarea unui sistem marital indisolubil.

Pe de alta parte, legea recunoaste faptul ca orice casatorie comporta un pronuntat caracter social. Din acest motiv, simpla vointa a sotilor de a divorta nu poate fi suficienta pentru desfacerea casatoriei sau, altfel spus, soarta casniciei nu poate fi lasata numai la aprecierea acestora.

Asadar, avand in vedere acest dublu rol, legea statueaza necesitatea existentei unor motive temeinice care au vatamat grav relatiile de familie si care fac imposibila continuarea casniciei. Aceasta formula legislativa permite, pe de o parte, desfacerea casatoriei si, pe de alta parte, constituie un instrument eficient importiva unor atitudini usuratice fata de familie si societate.

In lipsa unei astfel de reglementari ori divortul ar fi imposibil de realizat astfel incat drepturile indivizilor ar fi incalcate, ori divortul s-ar obtine prea usor, astfel incat incheierea casatoriei s-ar indeplini fara simt al raspunderii si fara chibzuinta.

Surse: C.fam.
Foto: photoxpress

*email-ul nu va fi public

Articole similare

Divort din motive temeinice: Posibile motive temeinice

20 Octombrie 2009

Divort din motive temeinice: Posibile motive temeinice
Desfacerea casatoriei prin divort se poate realiza atunci cand exista motive temeinice astfel incat raporturile dintre soti sa fie grav vatamate si ca...
 
citeste tot articolul comentarii (0)

Divort din motive temeinice: Motive insuficiente

23 Octombrie 2009

Divort din motive temeinice: Motive insuficiente
Legislatia romana prevede faptul ca divortul se poate pronunta doar atunci cand exista motive temeinice care au vatamat grav relatiile de familie si c...
 
citeste tot articolul comentarii (0)
Articolul precedentUrmatorul articol