Divort din motive temeinice: General

19 Octombrie 2009

Divort din motive temeinice: General

Divortul din motive temeinice reprezinta procedura obisnuita pentru desfacerea casatoriei. Divortul din motive temeinice se pronunta de catre Instanta de judecata.

Sotul care a solicitat divortul poate reveni asupra deciziei in orice moment pana la pronuntarea hotararii. Sotul parat poate avea, la randul sau, anumite pretentii si, similar, poate renunta la acestea oricand pana la pronuntarea divortului.

Procedura divortului din motive temeinice permite si solicitarea de solutionare a unor cereri accesorii, precum numele pe care il vor purta fostii soti, pensia de intretinere datorata intre soti sau atribuirea folosintei locuintei. In cazul in care exista copii minori rezultati din casatorie, Instanta de judecata va dispune si cu privire la incredintarea acestora catre unul dintre parinti, va fixa o pensie de intretinere in favoarea minorilor si, in anumite conditii,  va stabili un program de vizitare pentru parintele caruia nu i-au fost incredintati copiii.

Divortul din motive temeinice se pronunta din culpa unuia dintre soti sau din culpa comuna.

In cadrul divortului din motive temeinice, Instanta va administra probele pe care le considera necesare, astfel incat sa fie dovedita sau nu temeinicia motivelor invocate.

Divortul din motive temeinice comporta o serie de avantaje:

-          divortul se pronunta din culpa unuia din soti sau din culpa comuna, astfel incat sotul nevinovat este avantajat;

-          trebuie dovedita temeinicia motivelor de divortului, astfel incat sotul nesigur pe decizia are timp suficient pentru a se razgandi sau a reflecta mai bine, iar sotul parat se poate apara si poate formula anumite pretentii;

-          hotararea pronuntata nu este definitiva si irevocabila, astfel incat aceasta poate fi modificata in caile de atac; de asemenea, reconciliera sotilor este posibila.

Datorita avantajelor mentionate, soti aleg deseori sa solicite desfacerea casatoriei prin divortul din motive temeinice si nu prin divortul prin acordul sotilor, chiar si atunci cand sunt indeplinite conditiile specifice suplimentare ale acestei proceduri.

Surse: art. 38 C. fam., art. 617 alin. 3 C. pr. civ., art. 721 alin. 4 C. pr. civ.
Foto: morguefile

*email-ul nu va fi public

Articole similare

Divort din motive temeinice: Conditii

20 Octombrie 2009

Divort din motive temeinice: Conditii
Divortul se pronunta atunci cand exista motive temeinice astfel incat raporturile dintre soti sa fie grav vatamate, iar casatoria sa nu mai poata cont...
 
citeste tot articolul comentarii (0)

Divort din motive temeinice: Motive insuficiente

23 Octombrie 2009

Divort din motive temeinice: Motive insuficiente
Legislatia romana prevede faptul ca divortul se poate pronunta doar atunci cand exista motive temeinice care au vatamat grav relatiile de familie si c...
 
citeste tot articolul comentarii (0)
Urmatorul articol