Divort: Mit si realitate in legatura cu onorariul unui avocat specializat

11 Noiembrie 2009

Divort: Mit si realitate in legatura cu onorariul unui avocat specializat

In orice fel de proces de divort, rolul unui avocat specializat poate fi hotarator in obtinerea unei hotarari favorabile si care sa respecte interesele dvs.

Contravaloarea serviciilor prestate de un avocat poarta denumirea de onorariu.

In legatura cu onorariile avocatilor, dar si cu practicile acestora,  au aparut pe internet si in alte medii publice o serie de informatii eronate si false, care pot fi incadrate in categoria “miturilor urbane”.

De exemplu:

“Onorariul unui avocat specializat este exorbitant”

In realitate, avocatii specializati in materia divortului isi stabilesc onorariile in functie de complexitatea cazului. Aceasta solutie este logica si corespunde interesului clientului intrucat rezultatul unui proces de divort nu poate fi exprimat printr-o suma de bani - astfel incat avocatul specializat nu va solicita un onorariu procentual la valoare, asa cum, de exemplu, este posibil si se si intampla in materie comerciala. Pe langa criteriul complexitatii cauzei, au avocat specializat va avea in vedere si experienta si notorietatea de care se bucura, dar aceste elemente sunt secundare.

“Am sunat mai multi avocati pentru a afla care sunt onorariile lor si unii mi-au spus sume derizorii, iar altii mi-au spus sume foarte mari”

In realitate, niciun avocat specializat si profesionist nu va oferi un onorariu pentru un proces anume fara o consultanta prealabila, intrucat o eveluare a onorariului nu se poate realiza, in mod corect, fara cunoasterea detaliilor cazului. Mai mult, nu exista, in materia dreptului familiei, doua cazuri identice, astfel incat categorisirea proceselor pe principiul “onorariul pentru divort prin acord este atat, onorariul pentru divort cu copii este atat, etc.” nu poate sa functioneze nici in avantajul avocatului si cu atat mai putin in avantajul clientului.

“Oricat de mult platesti un avocat, acesta tot nu se prezinta la termenele de judecata”

Aceasta situatie este, din pacate, uneori intalnita in randul avocatilor. Cu toate acestea, atunci cand vine vorba de un avocat specializat, situatia este diferita: niciun avocat specializat nu va lipsi de la termenele de judecata ale clientilor sai. Aceasta stare de fapt este rezultatul atat a obligatiei de respectare a prevederilor contractuale stabilite intre avocat si client, precum si a naturii meseriei de avocat atunci cand acesta este specializat pe un domeniu, si anume aceea ca, pentru a avea succes, un avocat specializat trebuie sa se bucure de o notorietate si de o recunoastere considerabila, pe care nu le va putea niciodata atinge atata timp cat isi trateaza clientii cu neseriozitate.

“Cel mai corect onorariu este cel pe ora: cat munceste avocatul, atat il platesti.”

In realitate, onorariul stabilit in functie de numarul de ore lucrate se considera a fi cel mai putin eficient pentru clienti. Fiecare justitiabil doreste o solutie favorabila, obtinuta intr-un timp cat mai scurt si cu costuri cat mai mici. Dar, onorariul orar nu raspunde acestor criterii, intrucat toate riscurile sunt plasate clientilor: avocatul va tinde sa extinda cat mai mult durata litigiului, astfel incat onorariul sau final sa fie cat mai mare. Din contra, un alt tip de onorariu raspunde cu succes criteriilor clientului, si anume onorariul fix. Acest tip de onorariu presupune una sau mai multe transe, platite inainte de demararea efectiva a procesului si care vor acoperi toate costurile cu avocatul, pana la finalizarea litigiului. In aceste conditii, toate riscurile apartin avocatului care, din motive lesne de inteles, va incerca sa convinga Instanta de judecata sa pronunte o hotarare favorabila clientului sau, in cel mai scurt timp posibil.

“Avocatul meu este incompetent, pentru ca am pierdut procesul”

In orice proces dedus instantelor de judecata, o parte va castiga si cealalta va pierde. In paralel, trebuie retinut ca decizia apartine mereu Instantelor de judecata si nu avocatului uneia din parti. De aceea, motivele pentru care una din parti va pierde procesul are legatura, pe de o parte, cu natura oricarui litigiu si, pe de alta parte, cu parerea juridica a judecatorului. Astfel, cu toat ca exista si exceptii, in sensul in care apararea defectuasa realizata de avocat a contribuit in mod substantial la o decizie nefavorabila, de cele mai multe ori avocatul specializat isi va indeplini cu celeritate si corectitudine rolul de a reprezenta interesele clientului sau.

Foto: morguefile

*email-ul nu va fi public

Articole similare

Divort: Metoda de desfacere a casatoriei

19 Octombrie 2009

Legislatia romana distinge intre incetarea si desfacerea casatoriei - divortul, ca metode de disolutie juridica a acesteia. Incetarea casatoriei are ...
 
citeste tot articolul comentarii (0)

Divort: Riscurile "Manualelor de Divort"

20 Octombrie 2009

Divort: Riscurile
Pe internet si in alte medii publice au apartut, in ultima perioada, o serie de asa-numite “Manuale de Divort”. Autorii acestora sustin fa...
 
citeste tot articolul comentarii (0)
Articolul precedentUrmatorul articol