Divort: Riscurile "Manualelor de Divort"

20 Octombrie 2009

Divort: Riscurile

Pe internet si in alte medii publice au apartut, in ultima perioada, o serie de asa-numite “Manuale de Divort”. Autorii acestora sustin faptul ca “Manualul lor de Divort” contine toate informatiile necesare astfel incat orice doritor, dupa achizitionare, va avea posibilitatea sa divorteze rapid si ieftin fara ajutorul unui avocat specializat.

Studierea in detaliu a informatiilor continute in cadrul acestor “Manuale de Divort”, precum si metodele de marketing folosite de autori, conduc, insa, catre o concluzie complet diferita.

Din start, trebuie mentionat faptul ca sustinerea cu succes a unei cereri de divort presupune o anumita experienta si o pregatire profesionala specializata in domeniu pe care o persoana obisnuita nu le poate substitui. De asemenea, consecintele emotionale, morale, sociale si, mai ales, juridice ale unui proces de divort sunt semnificative si in legatura cu toate aspectele vietii si traiului unei persoane.  De accea, rolul unui avocat specializat intr-un proces de divort nu poate fi suplinit nici macar in cazul in care exista un acord al sotilor si cu atat mai putin atunci cand divortul este unul complex, exista copii minori s.a.m.d.

Pe de alta parte, solutiile de marketing ale autorilor “Manualelor de Divort” sunt discutabile. Se vorbeste despre solutii-miracol: realizarea divortului in 2-3 saptamani, costuri care nu depasesc o anumita suma foarte mica, avocati care solicita onorarii imense, care isi pacalesc clientii si care refuza sa promoveze respectivul produs si multe altete.

Realitatea, asa cum admit, uneori, autorii acestor “Manuale”, este complet diferita. Nu exista niciun fel de proces de divort care sa dureze mai putin de o luna de zile. Aceasta durata are legatura strict cu felul in care instantele din Romania programeaza dosarele nou-inregistrate. Similar, costurile unui proces de divort pot fi, intr-adevar, foarte mici, dar nu pot cobora sub o anumita suma, atat timp cat partile isi angajeaza, din motive usor de inteles, un avocat specializat. De asemenea, ideea conform careia avocatii incaseaza onorarii imense este total gresita. In principiu, un avocat specializat isi stabileste un onorariu in functie de experienta sa, de notorietatea sa, precum si in legatura cu complexitatea cazului. Exista, in acest sens, mai multe norme de exercitare a profesiei precum si de conduita care fac imposibila asa-numita “jecmanire” a clientilor de catre avocatii alesi. Nu in ultimul rand, consideram ca nici un avocat responsabil nu ar putea vreodata promova un astfel de produs, din motivele relatate anterior.

In ceea ce priveste strict continutul acestor “Manuale de Divort”, se constata faptul ca acestea sunt pe alocuri incomplete sau chiar total eronate din punct de vedere al informatiei si, pe de alta parte, nu pot fi aplicate decat intr-un singur scenariu si anume divortul prin acord in anumite conditii. Cu alte cuvinte, in marea majoritate a cazurilor de divort, astfel de “Manuale” sunt complet nefolositoare.

Dar poate ca cel mai important risc asociat cu folosirea unui astfel de produs este chiar ideea in sine ca orice persoana se poate reprezenta cu succes, in cadrul unui proces de divort. Din experienta, se observa, fara niciun fel de dubiu, faptul ca aproape toate persoanele care au decis sa porneasca intr-un astfel de proces fara serviciile de asistenta si reprezentare ale unui avocat specializat, au obtinut hotarari nefavorabile, fiind apoi nevoie, cu serioase dificultati, sa incerce, de data aceasta cu ajutorul unui avocat, sa schimbe hotararile pronuntate initial.

Foto: morguefile

*email-ul nu va fi public

Articole similare

Divort: De ce este util un avocat specializat?

20 Octombrie 2009

Divort: De ce este util un avocat specializat?
In orice proces de divort, fie ca este vorba de un divort prin acordul partilor sau din motive temeinice, apelarea la serviciile unui avocat specializ...
 
citeste tot articolul comentarii (0)

Divort: Cereri accesorii

20 Octombrie 2009

Divort: Cereri accesorii
Legislatia romana prevde faptul ca prin cererea de divort se pot solutiona si alte solicitari, numite cereri accesorii. De regula, aceste cereri acce...
 
citeste tot articolul comentarii (0)
Articolul precedentUrmatorul articol