Ascultarea minorului

24 Noiembrie 2009

Ascultarea minorului

Odata cu pronuntarea divortului, instanta judecatoreasca va hotari si asupra incredintarii copiiilor minori rezultati din casatorie, mai exact caruia dintre parinti vor fi acestia incredintati. Totodata, facem precizarea ca legea permite incredintarea acestora si catre alte persoane sau institutii de ocrotire.

In sensul pronuntarii unei hotarari privind incredintarea, instanta va asculta parintii, autoritatea tutelara si copiii daca acestia au implinit varsta de 10 ani, urmand a hotari tinand seama de interesul minorilor (art. 42 C. Fam.). Asadar, dispozitiile art. 42 C.Fam. prevad, deopotriva, ca factor in formarea convingerii judecatorului investit, ascultarea copiilor in varsta de 10 ani.

Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, astfel cum a fost aceasta republicata, aduce cu sine sintagma de “interes superior al copilului”, acesta urmand a constitui fundamentul incredintarii minorului. De asemenea, acelasi act normativ statueaza ca obligatorie, de aceasta data, ascultarea copilului minor care a implinit varsta de 10 ani. Iata ca, fata de prevederile Codului Familiei, legiuitorul a inteles sa stabileasca imperativ faptul ca ascultarea minorului in varsta de 10 ani sa conduca la formarea convingerii judecatorului. De altfel, acelasi izvor de drept permite instantei sa procedeze la ascultarea minorului si atunci cand acesta nu are implinita varsta de 10 ani, insa doar daca instanta apreciaza ca necesara aceasta masura in solutionarea cauzei. Acest context atrage intr-un oarecare mod atentia asupra situatiei de exceptie fata de regula obligativitatii ascultarii minorului in varsta de 10 ani si, ca atare, trebuie apreciata cu atentie admisibilitatea si administrarea unei astfel de masuri.

Atat in cazul ascultarii ce constiuie regula, cat si in cazul unei ascultari exceptionale, ne aflam in prezenta audierii unor persoane prezumate a fi cu sau fara discernamant, precum si cu un grad de discernamant limitat. Astfel incat, devine o sacina foarte delicata si dificila apecierea masurii luate, precum si modul si ponderea in care aceasta contribuie la formarea convingerii instantei de judecata investita cu o atare cerere. Legiuitorul pare sa fi reglementat aceasta situatie la modul general, instituind drept principiu al respectarii si garantarii drepturilor copilului ca “ascultarea opiniei copilului si luarea in considerare a acesteia” sa se faca “tinand cont de varsta si de gradul sau de maturitate” (art. 6 lit. h) Lg. nr. 272/2004). Consideram ca problema aprecierii unei astfel de masuri a fost doar partial solutionata, intrucat lasa, totusi, loc unui subiectivism fara repere de natura psiho-sociala, emotionala si afectiva. Referitor la acest aspect, legislatia europeana aferenta unor situatii specifice, la care Romania a aderat, vine ceva mai mult in intampinarea acestei problematici. Ne referim aici, cu titlu de exemplu, la Legea nr. 369/2004 privind aplicarea Convetiei de la Haga asupra aspectelor civile ale rapirii international de copiii din 1980, aprobata de Romania prin Legea nr. 100/1992. Acest act normativ dispune ca atat in situatia regula – atunci cand este ascultat un minor care a implinit varsta de 10 ani – cat si in situatia de exceptie – atunci cand este ascultat un minor care nu a implinit inca varsta de 10 ani – la audierea minorului va participa un psiholog din cadrul directiilor generale de asistenta sociala si protectia copilului; acesta poate intocmi, la solicitarea instantei, un raport psihologic.

Opinam ca o atare dispozitie ar trebui inclusa de lege ferenda cu privire la toate cazurile in care instanta de judecata procedeaza la administrarea masurii ascultarii copiiilor minori, in vederea asigurarii unui act de justitie cat mai putin interpretabil ori subiectiv si a salvgardarii principiului interesului superior al minorului in formarea convingerii intime a instantei de judecata.

Foto: morguefile

*email-ul nu va fi public

Articole similare

Autoritatea tutelara si rolul acesteia in cazurile de divort cu copii minori

31 Octombrie 2009

Autoritatea tutelara si rolul acesteia in cazurile de divort cu copii minori
Asa cum se cunoaste, Autoriatea tutelara este un organ administrativ, apartinand de unitatea administrativ-teritoriala, organ cu atributii legal stabi...
 
citeste tot articolul comentarii (0)

Autoritatea tutelara … parte (?) in procesul civil de divort

18 Mai 2010

Autoritatea tutelara … parte (?) in procesul civil de divort
  Potrivit dispozitiilor art. 42 Codul Familiei, “Instanta judecatoreasca va hotari, odata cu pronuntarea divortului, caruia dintre parint...
 
citeste tot articolul comentarii (0)
Articolul precedentUrmatorul articol