Incredintare minori: Dovedirea interesului minorilor

21 Octombrie 2009

Incredintare minori: Dovedirea interesului minorilor

Pentru a decide cu privire la incredintarea copiilor minori, instanta de judcata ii va asculta pe parinti, autoritatea tutelara si pe copiii care au implinit varsta de 10 ani.

Autoritatea tutelara isi va comunica parerea in scris printr-un raport de ancheta sociala, dupa ce, in prealabil, delegatii acesteia au cercetat aspecte legate de traiul parintilor si felul in care sunt ingrijiti copiii. Opiniile Autoritatii Tutelare, in legatura cu parintele caruia ii vor fi incredintati minorii, trebuie motivate si argumentate prin oferirea unor elemente concrete de apreciere. In toate cazurile, rolul principal al Autoritatii Tutelare si al raportului acesteia este de a da posibilitatea instantei de a dispune in cunostinta.

Instanta poate asculta si copiii care nu au implinit varsta de 10 ani, luand in calcul nivelul acestora de maturitate si de intelegere. Ascultarea copiilor, indiferent de varsta, are loc in camera de chibzuinta (sau de consiliu), instanta avand posibilitatea, daca gaseste potrivit, sa asculte copiii fara ca partile sau alte persoane sa fie de fata. De asemenea, fara a fi obligata in acest sens, instanta poate solicita concluzii scrise si din partea procurorului, ca o metoda de asigurare suplimentara a faptului ca hotararea privind incredintarea copiilor minori va fi justa.

Surse: C. fam.
Foto: morguefile

*email-ul nu va fi public

Articole similare

Incredintare minori: General

19 Octombrie 2009

In principiu, problema incredintarii copiilor minori se pune in cadrul unui proces de divort. Astfel, instanta de judecata va decide, odata cu desface...
 
citeste tot articolul comentarii (0)

Incredintare minori: Criterii

21 Octombrie 2009

Incredintare minori: Criterii
Pentru a decide cui ii vor fi incredintati minorii spre crestere si educare, instanta de judecata va avea in vedere interesul major al acestora. Este...
 
citeste tot articolul comentarii (0)
Articolul precedentUrmatorul articol