Incredintare minori: General
19 Octombrie 2009
In principiu, problema incredintarii copiilor minori se pune in cadrul unui proces de divort. Astfel, instanta de judecata va decide, odata cu desfacerea casatoriei, asupra incredintarii copiilor minori rezultati din casatorie, pentru a se evita introducerea ulterioara a unei noi actiuni.
De asemenea, incredintarea copiilor minori poate fi solicitata de catre unul din parinti atunci cand parintii copiilor nu au fost casatoriti.
Mai rar, incredintarea copiilor poate fi solicitata de alte persoane interesate, atunci cand ambii parinti sunt decedati sau au fost decazuti din drepturile parintesti.
Hotararea instantei de judecata poate cuprinde incredintarea copiilor minori spre crestere si educare catre parinti, sau, chiar si in cazul in care cel putin unul din parinti traieste ori nu este decazut din drepturile parintesti, altor persoane sau institutii de ocrotire, daca exista motive temeinice in acest sens.
Totodata, instanta de judecata va decide pentru fiecare copil in parte, acestia putand fi incredintati chiar si parintelui vinovat de divort, in anumite conditii.
Surse: art. 42, 103 C. fam.
Foto: morguefile
adauga un comentariu
Articole similare
Incredintare minori: Criterii
21 Octombrie 2009
Incredintare minori: Incredintarea copiilor rezultati dintr-o relatie de concubinaj
09 Noiembrie 2009