Incredintare minori: General

19 Octombrie 2009

In principiu, problema incredintarii copiilor minori se pune in cadrul unui proces de divort. Astfel, instanta de judecata va decide, odata cu desfacerea casatoriei, asupra incredintarii copiilor minori rezultati din casatorie, pentru a se evita introducerea ulterioara a unei noi actiuni.

De asemenea, incredintarea copiilor minori poate fi solicitata de catre unul din parinti atunci cand parintii copiilor nu au fost casatoriti.

Mai rar, incredintarea copiilor poate fi solicitata de alte persoane interesate, atunci cand ambii parinti sunt decedati sau au fost decazuti din drepturile parintesti.

Hotararea instantei de judecata poate cuprinde incredintarea copiilor minori spre crestere si educare catre parinti, sau, chiar si in cazul in care cel putin unul din parinti traieste ori nu este decazut din drepturile parintesti, altor persoane sau institutii de ocrotire, daca exista motive temeinice in acest sens.

Totodata, instanta de judecata va decide pentru fiecare copil in parte, acestia putand fi incredintati chiar si parintelui vinovat de divort, in anumite conditii.

Surse: art. 42, 103 C. fam.
Foto: morguefile

*email-ul nu va fi public

Articole similare

Incredintare minori: Dovedirea interesului minorilor

21 Octombrie 2009

Incredintare minori: Dovedirea interesului minorilor
Pentru a decide cu privire la incredintarea copiilor minori, instanta de judcata ii va asculta pe parinti, autoritatea tutelara si pe copiii care au i...
 
citeste tot articolul comentarii (0)

Incredintare minori: Criterii

21 Octombrie 2009

Incredintare minori: Criterii
Pentru a decide cui ii vor fi incredintati minorii spre crestere si educare, instanta de judecata va avea in vedere interesul major al acestora. Este...
 
citeste tot articolul comentarii (0)
Urmatorul articol