Incredintare minori: Incredintarea copiilor rezultati dintr-o relatie de concubinaj

09 Noiembrie 2009

Incredintare minori: Incredintarea copiilor rezultati dintr-o relatie de concubinaj

De obicei, problema incredintarii copiilor minori se pune odata cu divortul parintilor.

Incredintara copiilor minori poate fi solicitata si atunci cand parintii nu au fost casatoriti, asadar atunci cand copiii au rezultat dintr-o relatie de concubinaj.

Instanta de judecata urmeaza a se pronunta carui dintre parinti urmeaza a-i fi incredintati copiii rezultati din relatia de concubinaj in functie de interesul superior al copiilor, astfel cum este acesta relevat din probele administrate. Criteriile luate in considerare de catre Instanta de judecata in stabilirea interesului superior al copiilor vor fi aceleasi ca si in cazul in care parintii ar fi fost casatoriti. Exista posibilitatea ca Instanta de judecata sa constate faptul ca nu este in interesul copiilor sa fie incredintati niciunuia dintre parinti, astfel incat incredintarea se va dispune catre alte persoane sau institutii specializate.

Odata cu solicitarea de incredintare a copiilor rezultati dintr-o relatie de concubinaj, partile pot formula si alte cereri, precum stabilirea unui program de vizitare in favoarea parintelui caruia nu i-a fost incredintati copiii. De asemenea, indiferent daca partile solicita sau nu o pensie de intretinere, instanta va stabili, din oficiu, cunatumul acestei pensi de platit de catre parintele caruia nu i-au fost incredintati copiii, in favoarea acestora.

Nu in ultimul rand, trebuie mentionat faptul ca intelegerea parintilor cu privire la incredintarea copiilor minori nu este obligatorie pentru Instanta, o astfel de intelegere urmand a fi validata doar daca se constata ca respecta interesul superior al minorilor.

Surse: C.fam.
Foto: morguefile

*email-ul nu va fi public

Articole similare

Incredintare minori: Dovedirea interesului minorilor

21 Octombrie 2009

Incredintare minori: Dovedirea interesului minorilor
Pentru a decide cu privire la incredintarea copiilor minori, instanta de judcata ii va asculta pe parinti, autoritatea tutelara si pe copiii care au i...
 
citeste tot articolul comentarii (0)

Incredintare minori: General

19 Octombrie 2009

In principiu, problema incredintarii copiilor minori se pune in cadrul unui proces de divort. Astfel, instanta de judecata va decide, odata cu desface...
 
citeste tot articolul comentarii (0)
Articolul precedent