Partaj judiciar: Criteriul de stabilire a cotelor de contributie

22 Octombrie 2009

Partaj judiciar: Criteriul de stabilire a cotelor de contributie

Atunci cand se solicita partajul judiciar al bunurilor comune si sotii nu se inteleg, se pune problema determinarii cotei-parti ce se cuvine fiecaruia.

Criteriul principal prin care se stabilesc cotele-parti este determinat de temeiul juridic al comunitatii de bunuri.

Astfel, datorita faptului ca temeiul juridic al comunitatii de bunuri il formeaza nu numai existenta casatoriei, ci si participarea efectiva a fiecaruia dintre soti la dobandirea si conservarea bunurilor comune, rezulta ca Instanta urmeaza a stabilii cotele-parti ce se cuvin fiecaruia in raport cu aceasta contributie.

Din cele precizate, rezulta ca este posibila solutia in care cotele-parti sunt neegale sau chiar solutia prin care se constata inexistenta oricarui drept al unuia din soti asupra bunurilor comune.

Atunci cand Instanta de judecata nu poate determina, in baza probatoriului administrat, care este contributia fiecarui sot la dobandirea si conservarea bunurilor comune, partajul judiciar se va pronunta in cote egale.

Totodata, acest criteriu trebuie inteles ca fiind aplicat la intreaga masa a bunurilor comune si nu in legatura cu dobandirea unor bunuri in parte.

Surse: C. fam.
Foto: morguefile

*email-ul nu va fi public

Articole similare

Partaj judiciar: Bunurile sotilor

22 Octombrie 2009

Partaj judiciar: Bunurile sotilor
Legislatia romana prevede faptul ca bunurile dobandite in timpul casatoriei, de oricare din soti, sunt – de la data dobandirii lor – bunur...
 
citeste tot articolul comentarii (0)

Partaj: Taxa judiciara de timbru

16 Noiembrie 2009

Partaj: Taxa judiciara de timbru
Partajul judiciar al bunurilor comune se poate realiza prin invoiala sotilor sau prin hotarare judecatoreasca. In conformitate cu legislatia in vigoa...
 
citeste tot articolul comentarii (0)
Articolul precedentUrmatorul articol