Biblioteca digitala EU Bookshop devine operationala
19 Octombrie 2009
Comunicat Comisia Europeana: “In urma scanării a 12 milioane de pagini, vor fi disponibile pentru a fi descărcate gratuit peste 110 000 publicaţii UE în Biblioteca digitală a EU Bookshop. Această iniţiativă, lansată la 16 octombrie, cu ocazia Târgului de carte de la Frankfurt, oferă acces la toate publicaţiile tipărite vreodată de Oficiul pentru Publicaţii în numele instituţiilor, agenţiilor şi al altor organisme ale UE, începând din 1952.
Arhivele Oficiului pentru Publicaţii reprezintă de mult timp un adevărat tezaur al istoriei europene. Publicaţii precum discursul susţinut Jean Monnet, Preşedintele Înaltei Autorităţi în faţa Adunării Comune, cu ocazia primei sesiuni din septembrie 1952 sau Raportul general privind activităţile Comunităţii, redactat în limba franceză, din anul 1953, pot încă o dată să iasă la lumină, de data aceasta la lumina virtuală, prin intermediul Bibliotecii digitale a Oficiului pentru Publicaţii.La acestea se adaugă, în fiecare zi, noi publicaţii.Potrivit declaraţiei domnului Leonard Orban, comisar pentru multilingvism:„Biblioteca digitală eliberează memoria Uniunii Europene, asociată, de la începuturile sale, cu publicaţiile pe hârtie.Milioanele de pagini accesibile, în momentul de faţă, oricui, în cele 23 de limbi oficiale, demonstrează angajamentul continuu al Uniunii Europene în sensul conservării şi promovării istoriei Uniunii sub forma diversităţii sale lingvistice.”
Crearea Bibliotecii digitale a Oficiului pentru Publicaţii a venit ca răspuns la cererea crescândă de digitalizare a publicaţiilor al căror tiraj s-a epuizat. În 2007, Oficiul pentru Publicaţii a lansat un serviciu la cerere pentru documente în format PDF, prin intermediul căruia, utilizatorii puteau solicita recuperarea publicaţiilor din arhive şi scanarea lor, în funcţie de necesităţi.Cererea a fost atât de ridicată, încât, în şase luni, serviciul a fost saturat.Pentru a oferi servicii mai bune utilizatorilor, s-a decis scanarea volumului enorm al întregilor arhive.
Rezultatul, concretizat în mai puţin de doi ani, este o bibliotecă electronică care cuprinde mai mult de 14 milioane de pagini în format PDF, optimizate pentru internet, disponibile gratuit publicului larg. Este vorba despre 12 milioane de pagini scanate ale publicaţiilor istorice şi de aproximativ 2 milioane de pagini ale publicaţiilor recente. Cu un ritm de 1 600 de noi publicaţii pe an, EU Bookshop reprezintă o sursă valoroasă de informaţii pentru cetăţeni, jurnalişti, profesionişti din domeniul educaţiei, elevi şi studenţi, bibliotecari, editori şi pentru orice persoană interesată de tematica europeană. Publicaţiile sunt disponibile în aproximativ 50 de limbi şi este prevăzută posibilitatea de a comanda exemplare tipărite.
De asemenea, conţinutul EU Bookshop va deveni accesibil prin intermediul Europeana, un proiect de digitalizare a numeroase şi binecunoscute arhive şi biblioteci naţionale din Europa. Astfel, EU Bookshop va completa colecţiile naţionale ale Europeana, din perspectiva instituţiilor UE.
Câteva date pe scurt:
Ţinând cont de calendarul proiectului şi de calitatea rezultatelor, Biblioteca digitală a Oficiului pentru Publicaţii este unul dintre cele mai ambiţioase proiecte de acest gen din lume:
- numărul publicaţiilor disponibile în EU Bookshop se ridică la peste 110 000;
- 12 milioane de pagini au fost scanate în perioada februarie 2008 – septembrie 2009;
- biblioteca digitală reprezintă peste 370 de autori instituţionali ai UE;
- sunt reprezentate aproximativ 50 de limbi:toate limbile oficiale ale UE şi, de exemplu, rusa şi chineza;
- în momentele de vârf, producţia a fost de peste 1,4 milioane de pagini scanate pe lună.
Surse: juridice.ro
adauga un comentariu