CE vrea limitarea cantitatii de date bancare cu caracter personal, transferabile autoritatilor SUA

24 Martie 2010

Comisia Europeana a adoptat un proiect de mandat pentru negocierea transferurilor de date bancare cu guvernul Statelor Unite in cadrul Programului de urmarire a finantarilor in scopuri teroriste (TFTP). Comisia vrea sa finalizeze un acord in aceasta vara pentru a limita deficientele in ceea ce priveste securitatea.

„Terorismul ramane una dintre principalele amenintari la adresa securitatii UE si trebuie sa dezvoltam instrumente care sa poata face fata acestei amenintari si care sa permita o cooperare internationala eficace. Programul pe care ne propunem sa-l sustinem prin acest acord UE-SUA privind transferul de date de mesagerie financiara si-a dovedit eficacitatea si sunt convinsa ca va continua sa fie util, oferind in acelasi timp cel mai inalt nivel de protectie posibil pentru datele cu caracter personal ale cetatenilor UE, permitandu-le acestora sa aiba dreptul la cai de atac administrative si judiciare, asigurand o monitorizare mai importanta datorita unui proces periodic de revizuire si garantand faptul ca cererile de date trebuie sa fie aprobate de o autoritate judiciara publica”, a declarat Cecilia Malmström, comisar pentru afaceri interne.

 

Propunerea ii da Comisiei mandatul de a negocia un nivel ridicat de protectie a datelor cu caracter personal. De asemenea, prin aceasta propunere, Comisia se va angaja sa asigure informarea deplina a Parlamentului European cu privire la aspectele discutate in toate etapele negocierilor.

 

Conform propunerii Comisiei, proiectul de mandat include garantii suplimentare semnificative privind protectia datelor, ca de exemplu limitarea stricta a prelucrarii datelor la obiectivul de combatere a terorismului, o interdictie totala a transferurilor masive de date catre tari terte (numai informatii esentiale pot fi transferate). Mandatul vizeaza o eventuala limitare a cantitatii de date cu caracter personal care sunt transferate autoritatilor SUA. 

 

In conformitate cu dreptul UE, mandatul propune un termen maxim general de pastrare a datelor de 5 ani. UE va avea dreptul sa denunte acordul in cazul unei incalcari a oricareia dintre garantiile oferite privind protectia datelor.

 

„Rolul nostru este de a ne asigura ca drepturile cetatenilor sunt respectate si protejate in orice moment”, a declarat vicepresedintele Viviane Reding, comisarul UE pentru justitie, drepturi fundamentale si cetatenie.

 

Acesata a mai adaugat ca, la redactarea mandatului pentru noul acord s-a tinut cont de aspectele considerate cele mai ingrijoratoare de Parlamentul European, care au fost exprimate in septembrie anul trecut, in special in legatura cu dreptul la viata privata si dreptul la cai de atac administrative si judiciare eficace si nediscriminatorii. 

 

„Viitorul acord va asigura prezentarea de catre Comisie a unor rapoarte periodice catre Parlamentul European, asigurand astfel controlul democratic. In cele din urma, dar nu mai putin important, viitorul acord va prevede in mod explicit conditii de reciprocitate din partea SUA in cazul in care UE isi va crea propriul program de urmarire a finantarilor in scopuri teroriste. Consider ca, in aceste conditii, Uniunea Europeana poate deschide cu incredere o noua runda de negocieri cu partenerii nostri din SUA”, a mai completat Viviane Reding.

 

In cadrul reuniunii Consiliului Justitie si Afaceri Interne din 25 februarie 2010, a existat un acord general intre statele membre in legatura cu existenta unei nevoi stringente de a incheia un nou acord TFTP UE-SUA pentru a mentine acest program util de combatere a terorismului, dupa refuzul din 11 februarie al Parlamentului European de a aproba acordul interimar TFTP.

 

Ca urmare a votului Parlamentului European, o scrisoare semnata de presedintele Consiliului i-a fost transmisa Secretarului de Stat al SUA, la 22 februarie, prin care se preciza ca, avand in vedere rezolutia Parlamentului, UE nu poate deveni parte la acordul interimar si se denunta aplicarea provizorie a acordului.

Sursa: AvocatNet

*email-ul nu va fi public