Procedura de obtinere a actului de identitate pentru cetatenii romani aflati temporar in strainatate

09 Martie 2010

Cetatenii romani aflati temporar in strainatate isi vor putea obtine actul de identitate, pe baza unei procuri speciale, potrivit unui comunicat de presa al Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date.

“In situatia in care solicitantul actului de identitate se afla temporar in strainatate, depunerea cererii sau, dupa caz, inmanarea actului de identitate se poate face si pe baza de procura speciala, obtinuta de la misiunile diplomatice ori oficiile consulare ale Romaniei din statul respectiv”, se arata in comunicatul de presa.

 

Aceasta procura trebuie sa aiba aplicata fotografia solicitantului si sa fie certificata cu timbrul sec al misiunii diplomatice sau oficiului consular respectiv. 

 

De asemenea, la procura se ataseaza o fotografie identica cu cea care a fost aplicata pe aceasta. 

 

Totodata, in cuprinsul procurii speciale trebuie sa se regaseasca, in mod obligatoriu, scopul pentru care aceasta a fost eliberata, respectiv depunerea Cererii pentru eliberarea actului de identitate si/sau ridicarea actului de identitate. 

 

Depunerea cererii si a documentelor necesare pentru eliberarea primului act de identitate nu se poate realiza in baza unei procuri speciale. 

 

In cazul in care persoana care se afla temporar in strainatate, nu se poate deplasa, din motive obiective, in tara, cererea, impreuna cu documentele prevazute de lege, se depune la misiunea diplomatica sau oficiul consular al Romaniei din statul respectiv.

Sursa: AvocatNet

*email-ul nu va fi public